étel a hegyen

Azokat a kajákat akarnám itt csokorba szedni, amilyen ételt, étrend kiegészítőt ajánlatos vinni magaddal az expedícióid során.

Szoktam venni szárazkolbászt. Itthon felkarikázom és 10dkg-onként vákuum csomagolom.

Hússzárítás terén nem vagyok profi, bár próbálkoztam már vele. Legközelebb újra megpróbálkozom vele.

Ami szerintem a legjobb, az a burgonyapüré por. Csak egy kis meleg víz kell hozzá, összekevered és kész is.
Mostanában azzal próbálkoztam, hogy kiporciózom az 1 adagot, teszek hozzá fűszereket, szárított paradicsomot, szárított gombát és összekeverve vákuum csomagolom.

Szoktam vinni alutasakos tonhalat. Ez igazából tonhal püré. Hús. Kell.

Sokfajta ételt próbáltam már, ami mindig jól esik, az az instant tészta leves.

Étrendkiegészítőnek én BCAA aminósavat szoktam vinni. Napi 1 kapszula. Ez az izmok minél kisebb leépülése miatt ajánlott.

Inni pezsgőtablettát szoktam vinni, mert az hidegen is jó, illetve por alapú izotóniás italokat ajánlom. Az ízük borzalmas, de inni kell!

Mászónaponként 2db csokiszeletet is szoktam vinni. Olyan csokit válassz, ami nem fagy üvegkeményre. Sok csoki úgy meg tud fagyni, hogy képtelenség elharapni. Én nápolyi szeleteket, bountit szoktam venni.

Sokan visznek aszalt gyümölcsöket.

Sokan visznek olajos magvakat. Dió, mandula, szotyi, mogyoró. Nekem ezek 6000m felett csípik a nyelvemet. Az okát nem tudom, de jó, ha ezzel a lehetőséggel is számolsz.

Jó, ha tudod, hogy a legtöbb ember 5-6.000m felett már nem képes enni. Nincs étvágya. Hiába tömi magába akarattal, csak forgatja a szájában az ételt, nem csúszik le. (Alex Txikon pl. már a teát sem tudja lenyelni bizonyos magasságtól, csak a vizet.)
(Általában én sem vagyok jó evő magasan. Az utolsó expedíciómon valami oknál fogva még 6.700m-en is jó étvágyam volt. Nem tudom, hogy mi befolyásolja ezt. Arra gondolok, hogy nem mindegy, hogy mit eszel.)