tippek

Komoly tippekkel nem tudok szolgálni, azonban pár apróságról bizonyára érdemes szót ejteni.

– A gázfőződ begyújtásához nem fogod tudni használni a tűzkő nélküli elektromos öngyújtót.
A tűzköves öngyújtó egy fokkal jobb.
Többen kis nejlonzacskóba csomagolt gyufát visznek.
A túlélő boltokban kapható tűzkő mellett szól, hogy vizesen is óriási szikrát hány, így be tudod vele gyújtani a főződet.

– Az általános elképzeléssel ellentétben, nincs szükség még a nyolcezer méter magas hegyek megmászása során sem, felfújhatós matracra. Bőven elég szigetelést biztosít az egyszerű, 10mm vastag polifoam derékalj.

– A legfelső táborba többen csak egy egyrétegű, könnyű sátrat visznek fel.

– Néhányan a súly minimalizálása érdekében rendkívül könnyű, 1000-1200g-os pehelyhálózsákot visznek, amiben a hideg ellen teljesen felöltözve alszanak. (pl. Denis Urubko)

– A súlycsökkentés érdekében pl. Denis folyadékot sem visz magával. Amikor szomjas, előveszi a főzőjét és olvaszt havat. Így is meg tud spórolni 1kg-nyi súlyt.
( Elmélete szerint 1liter (=1kg) súly 4.500-ról 8.000m-re való mozgatásához annyi energiára van szükség, mintha valaki felpakolna 3.500kg-ot 1 méter magasra. )

– További súlycsökkentést lehet elérni pl.  aluminium hágóvassal, karbonszálas túrabottal, mindened legyen ultralight.

– A hátizsák tetejébe mindig dobj be 2db egyszer használatos zseb tenyér,- és talpmelegítőt.

– Instant kajákat vigyél, kevesebb gáz fog fogyni. Tapasztalatom szerint a leggyorsabban elkészíthető meleg kaja az instant krumplipürépor. Finom és csak meleg víz kell hozzá (és só).

– A teánál gyorsabban elkészíthető a pezsgőtablettából, instant porból készíthető izotóniás és vitaminos italok. Bár nekem kevésbé ízlenek.

– A termoszon kívül vigyél magaddal műanyag kulacsot is. Egyrészt nappal jellemzően forróság van és jobban esik a hideg ital, mint a forró.
Másrészt éjszaka a forró teával töltött kulacs jó radiátor tud lenni a hálózsákban.

– Vigyél magaddal “pisiflakont”. A rengeteg folyadék fogyasztása, sok vizeléssel jár. Éjszaka igazi büntetés kimászkálni a sátorból. Ha van egy ilyen peebottle, nagyon meg tudja könnyíteni az éjszakákat.

– Ha pieps vitelén gondolkozol, jó ha tudod, hogy senkinél nincs, hacsak a társad nem hoz magával.

– Érdemes az alsó táborokat nem duplex bakancsban közelíteni. Az alsóbb régiókban melegebb van, a duplexbe csak berohad a lábad, aztán másnap a vizes belsőcipőt elég kellemetlen felvenni. Ameddig lehet, bőrbakancsban mássz. Elég a csúcsmászó körben felvenni a duplexet.
(figyeld az időjárás előrejelzést. Azért ne kockáztasd a lábujjaidat.)

– Ajánlom az olyan fejlámpát, amelyiknek a tarkón van az elemtartója, hogy a kapucni melegen tarthassa.

– Minden expedíciómra viszek kb. 30db kis fa pálcát felzászlózva. (kb. 6mm x 80cm pálca, fényvisszaverős matricával) Az olyan részeken szoktam letűzni, ahol nem egyértelmű az “ösvény”.

– Vigyél magaddal fehér hosszú ujjú pólót, vékony fehér munkáskesztyűt, a nagy melegben az erős UV sugárzás ellen. A csősál és a póló nyaka között is le szoktam égni, arra a területre is találj ki valami takarást. A nagykarimás kalap, vagy az idegenlégiós stílusú sapka ami árnyékolja a füled/nyakad, kötelező.

– Arra készülj, hogy a zsákodat a porterek dobálni, vonszolni fogják. Kötéllel az öszvér hátára kötik, stb… A zsák könnyen megsérül. Olyan zsákba pakolj, amit nem sajnálsz, vagy olyanba, ami extrán strapabíró.

– Vegyél az első adandó alkalommal esernyőt!

– Vigyél 2 db edényt. Nekem olyan van, hogy az egyik a másikba csúsztatható. (Borzalmas, ha főztél valami zsíros levest, aztán ugyanabban az edényben készíted a teát.. szóval az egyik a kajás, a másik a piás edény.)

Ha vannak egyéb tippjeid, praktikáid, küldd el számomra, hogy megoszthasam.