Khosar Gang (6046m)

Oldal tartalom:
1.) Elhelyezkedése
2.) Megközelítése
3.) Szezon
4.) Normálútjának leírása
5.) Magyar megmászói
6.) Útjai
7.) Fotók
8.) Halálozási ráta
9.)Élménybeszámoló(k)

A hegy magasságáról eltérő adatok találhatóak. Egyes térképek és jelentések 6400 m-re teszik a csúcs magasságát. A Workman 1899-ben 6400m-re becsülte a magasságot. Sok térképen még mindig ez a magasság látható. A hegymászók, akik az elmúlt években megmászták a csúcsot, azt mondják, hogy ez nyilvánvalóan téves, és a valódi magasság 6046 méter. A közelmúltbeli csúcsok GPS segítségével rögzített magassága szinte biztosan pontosabb.

1.) Elhelyezkedése:
A Khosar Gang a központi Karakoram-hegységben található a Shigar-völgyben, a híres Baltoro 8000 méteres csúcsaitól nyugatra. A csúcs mindössze 35 km-re északra található Skardutól, Baltisztán közigazgatási központjától. A csúcs a széles és termékeny Shigar folyó völgyének keleti oldalán található. A Skarduból az alaptáborba vezető út gyorsan megtehető, így ez a karakoram egyik legjobb csúcsa egy „rövid távú” expedícióhoz.

2.) Megközelítése: Budapest → (kb.7óra) → Iszlamabad → (autóval kb. 12-35 óra viszonyoktól függően, vagy repülővel 1 óra) → Skardu → alaptábor (autóval+gyalog)

3.) Szezon:
Általában úgy gondolják, hogy június, július, augusztus és szeptember a legjobb időszak a Khosar Gang megmászására. Az időjárás általában meglehetősen rendezett. A napok több mint 70%-ában napsütésre és tiszta kék égre lehet számítani.

4.) Normál útjának leírása:
A Khosar Gang normál útja könnyű trekkingnek mondható, a felső szakaszon a hó megnehezítheti a mászást.

A Base Camp egy kényelmes, nyitott füves területen található, jó vízellátással és rengeteg hellyel az egyéni sátraknak.
Az alaptábor felett (3800 m) további 2 tábor lesz a hegyen:
1. tábor 4800 méteren. Az 1-es tábor területén 4-5 sátornak van hely a korábbi expedíciók által kitakarított és kiegyenlített sziklás platformokon.
2. tábor 5200 méteren.
Az alaptábor és az 1. és 2. tábor közötti útvonal inkább meredek túra, mint mászás. Az alaptábort elhagyva az 1. táborba vezető ösvény első 30-40%-a füves lejtőn van. C1 felett egy köves/sziklás gerinc lesz.
Az útvonal a 2-es táborhoz nagyon hasonló stílusban folytatódik, ugyanazt a kő/szikla gerincet követve. A korai szezonban (június/július) ezen a szakaszon hó lehet, augusztusra azonban a 2. tábor helyszínéig hómentessé válik az ösvény. A sátrakat ismét sziklás platformokon verjük fel. A hóhatár a 2-es tábor közelében lehet, vagy néhány száz méterrel magasabb is lehet, a hóviszonyoktól függően. A csúcsra többnyire mérsékelten hajló hólejtőkön lehet feljutni, de van egy meredekebb szakasz, ahol 100 m kötél rögzítésére lehet szükség. A gleccseren átvezető útvonal könnyű szögben halad, hó és jég borítja, 45°-os meredekséget is megmászva érünk a levegős csúcsgerincre. Egy fitt és jól akklimatizálódott csapat számára a csúcsnapi mászás 5-6 órát vesz igénybe a csúcsra, és további 3-4 óra a leszálláshoz, ami 8-10 órás napot jelent.

A csúcsról tiszta körülmények között számos híres Karakoram-csúcsot láthatunk. Az Ogre (7265 m) közvetlenül a Khosar Gangtól északra, a Baltoro 8000 méteres csúcsai pedig északkeletre fekszenek, beleértve a K2-t is.

A mászás után kora reggeli indulás szükséges az alaptáborból, hogy egyetlen nap alatt visszatérjünk Skarduba. 3-4 órás gyalogtúra vezet az útfőig. Ezután 2 óra autóútra van Skardu.
A Khosar Gang-ot évente csak egy-két csoport mássza meg. Tömegekre nem kell számítani.

5.) Tudomásom szerint, magyar még nem állt a csúcsán.

6.) Útjai: Csak a normál útjáról találtam információt.

7.) Fotók:

Az út a kép bal oldalától induló gerinc a csúcsig

8.) Halálozási ráta: A halálozási rátáról nincs adatunk, de minden bizonnyal rendkívül alacsony. Azt is megkockáztatom, hogy még nem történt haláleset a hegyen.

9.) Élménybeszámoló: Nincs még magyar nyelvű élménybeszámoló a hegyről.