Korzsenyevszkaja (7105m)

Oldal tartalom:
1.) Tudnivalók
2.) Megközelítése
3.) Normálútjának leírása
4.) Magyar megmászói
5.) Élménybeszámoló(k)
6.) Fotók

1.)

Helyszín Tadzsikisztán. Vízum szükséges (ÉS REGISZTRÁCIÓ) amit szeretnek nem megadni először. Bőven az utazás előtt add be  a kérelmet. Figyelj, hogy az útleveledről szkennelt képet tölts fel!
Az emberek barátságosak. Többnyire mindenhol oroszul (is) beszélnek. Angollal semmire sem mész. Érdemes letölteni offline a google fordítóra az oroszt.
(Az alaptáborban működik az angol. Zdravko az alaptábor vezetője jól beszél angolul. /2023-ban/)
A Tadzsik sim kártya olcsó, Jirgitálig tudsz vele netezni.
Dushanbéban rengeteg nagy méretű és jól ellátott közért van, kb. azokat lehet kapni, mint itthon egy közepes méretű Sparban. Alkohol is kapható. Kocsma is van, az itthoni dohányboltokhoz hasonlóan elsötétített ablakokkal.
Sportbolt 1db van, hegymászó felszerelés semmi. Gázpalackot esetleg lehet ott kapni, meg alap kis gázfőzőt. 1-2 karabinert, nyolcast láttam. Amúgy Dushanbe elég szép. Rengeteg szökőkút, aranyozott szobor. Rahmon elnök képe minden második ház homlokzatán.
A logisztikát a Tajik Peaks végzi borzalmas minőségben. Nem foglal elég hotelszobát, késnek a csomagok, mert nincs autó ami elszállítsa, persze a helikopter nem vár, stb.
A helikopter ruszki MI-8-as. A megvásárolt csomagtól függően kell fizetni a + súlyért, ami nálam pl. 30kg felett minden kg 10,-USD lett volna, ha a balfasz Tajik Peaks nem keveri el az összes csomagot. Így mindenki megúszta ezt a plusz kiadást.
Az alaptábort a Kirgiz Ak-Sai travel csinálja. 2021. óta új az épület az alaptáborban. 4db 20 (emeletes)ágyas szoba egy nagy étkező, fürdő szinte állandó melegvízzel. A wc kinti, pottyantós. Van szauna és mosógép. Az épület mellett pár sátor is (deszkapadlóra telepítve, matraccal), kicsit olcsóbban, mint a szoba. A ház fűtött.
A wifi 5,-USD/óra. A sör 5,-USD, a kis gázpalack 10,-USD. A többire nem emlékszem.
Az eszközöket folyamatosan lehet tölteni, mindig van áram.
A C1, C2, C4-be az Ak-Sai sátrakat telepít, amit lehet használni. Mindegyik táborban az egyik sátor ki van nevezve storage sátornak. Oda bepakolhatja mindenki azt, amit ott akar depózni.
Az Ak-Sai emberei (orosz srácok és lányok) végig rögzítik a fix köteleket. Nem mondanám életbiztosításnak, de nélkülük csak macerásabb lenne felmászni. A C2 felett 10-13 fix kötél van bekötve (kb. 55fokos jég/firn), majd kis szünet után még 3. A C3 felett 1 fix kötél és a csúcs alatt még egy db.
2.) Dushanbéból kisbusszal szállítanak Jirgitalba. Onnan MI-8-as katonai helikopterrel jutsz el az alaptáborig.

3.)

BC (4100m) – C1 (5120m) közötti szakasz: rövid, (kb. 2-300m) gleccser keresztezése után, sziklás néhol kicsit mászós (pár helyen fix kötelekkel segített) ösvény, majd a patakon való átkelés után meredek morénás szakasz. (Első nap levált a bakancsom talpa, így Crox papucsban nekem 5 órába telt feljutni)
C1 – C2 (5600m) C1 után rögtön hóra vált a szikla. Pár bekötött fix kötélen fel kell kapaszkodni egy jeges vízesésen. (Egy orosz bácsi itt megkérdezte, hogy honnan jöttem. Mondom neki, hogy magyarországról. Óóóó, a nyolcvanas években pont itt esett le egy magyar. Megköszöntem a kedves információt. 😃 ) Kis kavargás után meredek hólejtő. Tetején jobbra tarts, majd pár keskeny hasadék átlépése után érkezés a C2-be. Az út 4 óra.
C2 – C3 (6100m) C2 után rögtön fix köteleken kell felmászni kb. 300m-t. Utána kissé lankásabb gleccseren, pár hasadékon átlépve szintén fix köteleken fel, majd elérsz a nyeregbe. A nyeregben rögtön ott a C3. Kis terület, állítólag csak 3 sátornak van hely. De szerintem csak szándék kérdése, hogy akár 6-7 sátrat is be lehet oda ásni.
C3 – C4. (6400m) C3 felett rögtön egy kis szikla, fix kötéllel. Utána azonnal a gerincen vagy. Kis menet után eléred a C4-et. C4 felett hullámzik sokáig a gerinc. Jobb oldalon meredek hólejtő egy gleccser felé, bal oldalon 20-50 méternyi lejtő után, függőleges fal. 6-8 órás séta után csúcs (7105m).
Mennyi idő megmászni? Mikor érdemes indulni?
Nekem az alaptáborba érkezéstől a csúcs eléréséig 12 napba tellett. Egy angol/kanadai/dán team-nek ez csak 8 napjukba került. Nekik jobban ment az akklimatizáció. Nagyjából ennyi nappal lehet számolni.Az indulást akkor érdemes pontosan ütemezni, ha a Kommunizmust is szeretnéd mászni. Ebben az esetben már szükséges az idő ütemezése.

4.) /forrás komarnicki.hu/
1978. augusztus 6.  Kónya Lajos (Cejtlin út)
1980. július 22. Dékány Péter, Halmos Péter, Lázár István, Ozsváth Attila, Perge Ferenc, Szabadka Péter, Szabó László, Szálkai István , Vörös László (Cejtlin út)
1981. augusztus 3.  Dékány Péter, Lázár István, Ozsváth Attila, Vörös László (keresztezés, fel Romanov út – le Cejtlin út)
1981. jún. 31. és júl. 3. Csíkos József, Hímer József, Péró Csaba (Cejtlin út)
1982. július 29. Csanádi Sándor, dr. Nagy Sándor; Jankovics László, Szendrő Szabolcs (Cejtlin út)
1984. július 27. Bobály István, Borszéki Ferenc, Leél-Őssy Szabolcs (Cejtlin út)
1985. július 31. Fodor Tibor, Kertész Zoltán (Cejtlin út)
1985. augusztus 4. Lacza György
1988. július 20. Kunos Gábor Mekli Imre (Cejtlin út)
1989. … …  Vanicsek László (Cejtlin út)
1990. augusztus 8. (?9.?) Koltay Károly, Merza István (Cejtlin út)
1990. augusztus 10. Ézsiás Antal, Pecsenyiczki László (Cejtlin út)
1992. … … Véghseő Péter (Cejtlin út)
1994. augusztus 8. Erőss Zsolt (Cejtlin út)
1994. … … , Mécs László, Straub József, (Cejtlin út)
1994. … …  Szalai Nóra, Koncz Ákos, Straub József (Cejtlin út)
1995. … …  Koncz Ákos (Cejtlin út)
2010. augusztus 5. Lesták Erzsébet, Fóti István, , Vörös László (Cejtlin út)
2010. augusztus 6.  Szászfai Judit, Nyulász Gábor (Cejtlin út)
2018. augusztus 9.  Maku László (Cejtlin út)
2023. augusztus 11. Lenkei Zoltán (Cejlin út)

5.) élménybeszámolót még nem írtam.

6.) Csináltam videót lépésről lépésre láthatod az utat.
Katt ide: youtube step by step