Broad Peak (8051m)

Broad Peak 8051m

Oldal tartalom:
1.) Elhelyezkedése
2.) Megközelítése
3.) Normálútjának leírása
4.) Magyar megmászói
5.) Útjai
6.) Fotók
7.) Élménybeszámoló(k)
8.) Halálozási ráta

1.) ELHELYEZKEDÉSE:

Pakisztán és Kína határán található. Nyugati szomszédja a K2, keleti szomszédja a Gasherbrum csoport.

2.) MEGKÖZELÍTÉSE:
Budapest → (kb.7óra) → Iszlamabad → (autóval kb. 12-35 óra viszonyoktól függően, vagy repülővel 1 óra) → Skardu → (7 óra) → Askole → Baltoro gleccser → (föl 5, le 3 nap gyalog,) → Concordia → Godwin Austen gleccser, alaptábor

3.) NORMÁL ÚTJÁNAK LEÍRÁSA:

A normál út

A normál út leírása:
– Az alaptábort a hegy felé elhagyva (ajánlatos hajnali 3-kor indulni, így kerülve el a délelőtti napsütést a C1 alatt, illetve a kőzáport) egy gleccserlabirintuson kell átmenni, nagyjából északi irányt tartva. A középső morénás részen egész sokat kell menni. A gleccseren kihelyezett zászlók segítik a tájékozódást.
– A hegy lábához érve a Broad Peak-ről lefolyó gleccser jobb oldalán kell a beszállást keresni. Innen fix kötél van bekötve. A jobb oldali sziklafalról kőhullás! SISAK! (kb. 1,5-2 óra)
– Az első pár száz méter nem túl meredek. Jobbra tartva, a sziklák tövében halad az út, kissé jobbra kanyarodva. Később erősen meredekké válik a hegyoldal. Így araszolunk fölfelé néhány száz métert. A sziklák a jobb oldalról eltűnnek, meredek hómező után kiérünk a japán bivak nevű kis sziklás placcra. 90 fokos balkanyar és jó hosszú meredek hómező. Végén kis 70-80 fokos jég. Csak pár mozdulatnyi. Bal oldalon sziklafal mellett nagyjából 2-300m múlva érjük el az egyes tábort. (kb. 7-8 óra)
– Az egyes tábor (5700m) kb. 10 sátor felállítására ad helyet. A porterek már előre felállítják a sátrakat, így valószínű, hogy nem nagyon lesz hely, mire ideérsz. Kitett helyen elhelyezkedő tábor.
– Az egyes tábor fölötti sziklák között indul az út fölfelé, majd kissé jobbra kanyarodik kb. 50-100m múlva bal kanyar és hosszú egyenes út vár minket fölfelé. Egy-egy nagyobb sziklatömböt elhagyunk, míg nem találjuk magunkat szembe egy nagy függőleges fallal. Itt 80 fokos jobb kanyar után, kissé balra tartunk a fal tövében, a lejtő nagyon meredekre vált. Ez után bal oldalon a sziklák mellett kanyargunk fölfelé. A kettes tábor előtt még meg kell mászni egy kb. 70 fokos 20méteres emelkedőt. Utána érjük el a 40-45 fokos meredekségű kettes tábort. (kb. 4-5 óra)
– A kettes tábor (6300m) nagyobb méretű az egyesnél, azonban meredeksége miatt nehéz a sátorépítés. A talaj jeges, sziklás. Kövekből kis falat kell építeni, hogy kevés vízszintes placcot tudjunk kialakítani. Embert próbáló feladat. Nagy szerencsével találhatunk már kialakított sátorhelyet.
– A kettes tábor fölött egyenesen indulunk a sziklatömbök közé. Rövid mászós felszökések után a sziklákat elhagyva, két rendkívül hosszú hómező közepén haladunk át. A meredekség 40-45 fok körüli lehet. A második hómező egy rövid meredekebb résszel ér véget, mely tetején balra kell kanyarodni és aprókavicsos, sziklás részen kell csikorgatni a hágóvasat. Kb. 100m múlva egy kis púp után jobbra fordulunk és kb. 200méter (35-40 fok) múlva elérjük a hármas tábort. (kb. 6-7 óra)
– A hármas tábor (7100m) kényelmes. A puha hóba könnyű a sátorhely kialakítása. A terület lankás.
– (A hármas táborból este 20-22 óra között szokás indulni és ajánlatos 15 órakor visszafordulni akár elértük a csúcsot, akár nem.) A hármas tábor fölött egyenesen indulunk a nyereg felé. Először még kissé lankásabb, majd a nyereghez közelítve egyre meredekebb.
– A négyes tábort (7400m) nem sokan használják. Nem is ajánlom, mert kialakulhatnak lavinák ezen a területen. (Mécs László és Ács Zoltán sátrát a csúcsmászásuk alatt innen vitte el egy lavina.)
– A nagy gleccserhasadékot jobbra fölfelé kerüljük, egészen föl a meredek hófalra, majd 90 fokban balra fordulunk. Pár száz méter után 90 fokos jobb kanyar egyenesen a nyereg irányába. kb. 55 fokos lejtőn érünk el a nyereg alatti sziklákig. Ez kb. 15-20 méteres “sziklamászás”. A nyeregre fölérve élesen jobbra fordulunk, ahol kezdődik a Rocky summit. A Rocky summit alsó egyharmadánál figyelni kell, mert a havas részről ki kell mászni jobbra a sziklákra. ITT ÓVATOSAN! A Rocky summit tetejét elérve lankás, vízszintes terepen kell még haladni a csúcsig nagyjából 1-1,5 órát. A Broad Peak csúcsnapja elég hosszú. A C3-csúcs közötti szakasz nagyjából 17 órát vesz igénybe és számolni kell a lejövetel idejével is. Tehát simán lehet 24 órás, vagy akár több is.

 

4.) MAGYAR MEGMÁSZÓI:
2000. július 31. Ács Zoltán, Mécs László (normál út)
2007. augusztus 11. Csollány Katalin,  Sterczer Hilda, Ugyan Anita, Erőss Zsolt, (normál út)
2014. július 23. Suhajda Szilárd, Varga Csaba (normál út)

(Az adatokat a komarnicki.hu oldalról gyűjtöttük. Ha bővebben érdekel a statisztika, katt a címre.)

5.) ÚTJAI:

5: normál út C: Rocky Summit D. Csúcs

6.) FOTÓK:

Az első lépések
Mindjárt az első kanyar után
C1
C1 kis hóval
C2
C3
C3 fölötti szakasz
Rocky Summit. A bekarikázott részt kell jobbra kerülni a sziklán.

7.) ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ(K):

 

8.) A Broad Peak halálozási rátája 5,3%. Ez nem azt jelenti, hogy az összes hegymászó 5,3%-a meghal. Ez egy arányszám, ami a csúcsot elérők és a hegyen életüket vesztett hegymászók számából kalkulálnak ki.

1 – Cho Oyu – 1,4%
2 – G II – 2,3%
3 – Lhotze – 2,8%
4 – Broad Peak – 5,3%
5 – Mount Everest – 6%
6 – Sishapangma – 8,4%
7 – G I – 9%
8 – Makalu – 9%
9 – Manaslu – 10%
10 – Kancsendzönga – 15%
11 – Dhaulagiri – 16%
12 – Nanga Parbat 20%
13 – K2 – 29%
14 – Annapurna 38%

Ezek a számok nem a hegy nehézségét tükrözik. Pl. a manaslu az egyik (talán a harmadik) legkönyebb a 14 közül, mégis 9. a sorban.