Shisapangma (8027m)

Oldal tartalom:
1.) Elhelyezkedése
2.) Megközelítése
3.) Normálútjának leírása
4.) Magyar megmászói
5.) Az út veszélyei
6.) Fotók
7.) Halálozási ráta
8.) Élménybeszámoló(k)

1.) elhelyezkedése

A Himalája hegységben található. Tibeti nevének jelentése: „tető a füves síkságok fölött”. A Sisapangma a nepáli országhatártól 5 km-re található, Tibet déli, középső részén. A terület hovatartozása ma is vitatott a két ország között. Ez az egyetlen nyolcezres, amely teljes egészében Kína területén fekszik. A legközelebbi nyolcezres a Cho-Oyu 57km-re kelet, délkelet felé található.

2.) Megközelítése: Kathmanduból (Nepál) a vízum intézés (kb. 3 nap) után Syabrubesi faluba, másnap pedig Kyirong Bazarba visznek.

Az alaptábort motoros járművel 4900 méteres magasságig lehet megközelíteni. Az alaptábor körülbelül 15 kilométerre délre található.

3.) normál útjának leírása:
Az alaptábor 5.400m-es magasságban található.

(BC-C1 6h) Az alaptáborból indulva, nehéz menet után elérhető a Pungpa Ri, ami az 1-es táborn. A felszín itt 55-60fokos jéglejtő. A sziklahullás miatt védősisakot kell használni. Ezen a szakaszon éjszaka 2 körül kell áthaladni a biztonság érdekében. A szikla- és jégzápor az alaptábortól az 1-es táborig tart. – C1-6400m

(C1-C2 3h) Pár órás mászás után a második keskeny sziklás torony mögé érünk, amely a kettes tábor. Ez a tábor kissé veszélyes helyen található, mert egy szérak alatt van. Így csak rajtad múlik, hogy itt állítod fel a sátradat, vagy feljebb mész. – C2-7000m

(C2-C3 3h) A 2-es tábornál, könnyebben megmászható a 3-as tábor, amely körülbelül 7400 méteres magasságban van. Ha az ég tiszta és napos, akkor nagyon melegnek érezheted ezt a tábort. C3-7400m

(C3-Csúcs 7h) A 3-as táborból az éjszaka közepén érdemes elkezdeni a mászást. Ez a nap kicsit nehezebb, mint az előző kettő. Sok gleccser van a felfelé vezető úton. – Csúcs 8027m
(A csúcsról a kilátás: nyugaton az Annapurna és Manaslu, délen a Jugal, Langtang, Ganesh Himal, keleten Cho Oyu, Mt. Everest és Makalu, északon pedig a hatalmas tibeti fennsík látható a szent Kailash-hegygel.)

Ez az út teszi Shishapangmát valószínűleg a legkevésbé nehéz „ 8000 ” közé, a Cho Oyu-val együtt . Ezen az úton gyakran síléceken ereszkednek le.

A délnyugati oldalon legalább hat, technikailag nehezebb utat nyitottak, melyek kb. 2200 méteres 50°-os meredekségű falon vezetnek a csúcsra.

4.) magyar megmászói (forrás komarnicki.hu ):
(Az igazi főcsúcson még nem járt magyar állampolgár, csak az előcsúcson)
1987. október 1. dr. Nagy Sándor, Ozsváth Attila
1987. október 8. Balaton Zoltán, Csíkos József, Várkonyi László, Vörös László
2013. szeptember 26. Lesták Erzsébet

2013. május 9-én Benedek Zoltán magyar származású, székelyudvarhelyi születésű osztrák állampolgár hegymászó ért fel a csúcsra.

5.) Az út veszélyei:
A német Ralf Dujmovits posztolt az Instagramon, elmagyarázva, hogy a Shishapangma északi oldala (a normál útvonal) miért különösen lavinaveszélyes a monszun utáni (őszi) szezonban. Dujmovits rávilágít, hogy a Shishapangmán a déli szelek a tipikus nagynyomású rendszerek során veszélyes hólapokat hoznak létre az északi oldal felső részén. A lavinaveszély ősszel nő. A 7300 méter feletti gigantikus lejtő a Shishapangma északi oldalán nem elég meredek ahhoz, hogy természetes módon rendszeresen lavinák alakuljanak ki. Azonban a hegymászók mozgása kioldhatja a lavinákat. Ez jellemző ősszel, főleg nagy hidegben. A Shishapangmát ősszel meg lehet mászni, de óvatosan. Ragaszkodnod kell a klasszikus útvonalhoz, amely felmegy a csúcsgerincen, át a központi csúcson, és az éles gerincen a főcsúcsig. „Az északi fekvésű lejtőt teljesen el kell kerülni. Nincs biztonságos útvonal rajta.

6.) Fotók:
Egyelőre nem találtam használható fotókat a táborokról és az útvonalról.

7.) halálozási ráta:
A Sishapangma halálozási rátája 8,4%. Ez nem azt jelenti, hogy az összes hegymászó 8,4%-a meghal. Ez egy arányszám, ami a csúcsot elérők és a hegyen életüket vesztett hegymászók számából kalkulálnak ki.
A Sishapangma a 9. legveszélyesebb a 14 nyolcezres közül.

1 – Cho Oyu – 1,4%
2 – G II – 2,3%
3 – Lhotze – 2,8%
4 – Broad Peak – 5,3%
5 – Mount Everest – 6%
6 – Sishapangma – 8,4%
7 – G I – 9%
8 – Makalu – 9%
9 – Manaslu – 10%
10 – Kancsendzönga – 15%
11 – Dhaulagiri – 16%
12 – Nanga Parbat 20%
13 – K2 – 29%
14 – Annapurna 38%

Ezek a számok nem a hegy nehézségét tükrözik. Pl. a manaslu az egyik (talán a harmadik) legkönyebb a 14 közül, mégis 9. a sorban.

Ez idáig (2023.) a Sishapangmán 35-en vesztették életüket.

8.) élménybeszámoló(k):
Magyar nyelvű élménybeszámolót, tudomásom szerint még nem írt senki. (Ha tudomásod van élménybeszámolóról, kérlek küldd el nekem.)