hegyibetegségek

A magaslati betegség előfordulásának lehetősége 3000 méteres tengerszint fölötti magasságon túl fokozott, ehhez hozzá adódik az emelkedés rátája (napi 300 méter szintemelkedés fölött), de függ a szélességi foktól, a hőmérséklettől, alacsony nyomású viharoktól, a téli időjárástól és mindentől, ami csökkenti a levegő nyomását. A tüneteket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is. A megelőzés legfontosabb eleme a fenti tényezők többségének kiküszöbölése: a fokozatos emelkedés, a jó általános fizikai állapot, a szervezetre káros hatások kerülése. Megelőzésként lehet alkalmazni továbbá az acetazolamide nevű vízhajtót (2×250 mg, vagy 1×500 mg hosszú hatású), mivel csökkenti a tüdő és/vagy agyödéma kialakulását, vagy dexamethasone nevű szteroidot (6 óránként 1×4 mg, vagy 8 mg-ot egyszerre). Ha két-három napnál tovább tartanak a panaszok, akkor fennáll a veszélye annak, hogy tüdő vagy agyödéma alakul ki.
Hóvakság: Mindig viselj 4-es kategóriájú napszemüveget! Legyen nálad pótnapszemüveg, vagy síszemüveg. A hóvakságot az UV sugárzás okozza. A szemüveget felhős időben is viselni kell, mert az UV sugarak áthatolnak a felhőkön. Az UV sugárzás intenzitása 300 méterenként 4%-al nő. Elég pár órányi napszemüveg nélkül eltöltött idő és a hóvakság kialakul. Néhány órával később fokozódó kellemetlen csípő érzést vált ki a szemekben. Folyamatos könnyezés, enyhén homályos látás. Később a csípő érzés és könnyezés mellett a homályos látás egyre erősebb. Teljes vakságot nem okoz, de olyan mértékű látásromlást okozhat, hogy a hegyről való lejövetelt lehetetlenné teszi. A tünetek általában 24-72 óra alatt elmúlnak. Kezelése: hideg borogatás, esetleg szemcsepp. Mindenféleképpen sötét hely, vagy a szem letakarása. A fény, további állapotromláshoz vezethet. Fontos, hogy ne piszkáld, ne dörzsöld! Nyugalom és várd meg, míg helyrejön.
Magashegyi tüdőödéma A tüdőödéma gyorsan kialakuló, kezelés nélkül halálhoz vezető kórkép. Fő tünete a fokozódó nehézlégzés, mely sokszor éjszaka jelentkezik, felébresztve a beteget, illetve az akár mellkasfalra tett füllel is hallható, ún. apróhólyagú szörcsölés, mely ahhoz hasonlít, mint amikor szívószállal buborékokat fújunk egy pohár vízben. A panaszok fekve a legerősebbek, az úgynevezett félig ülő testhelyzetben enyhébbek. Ekkor a beteg háta körülbelül 45 fokos szöget zár be a vízszintessel. Fontos tudni, hogy bár ez a testhelyzet átmeneti enyhülést hoz, a folyamat tovább súlyosbodik, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.
A tüdőödéma során a kötőszöveti térbe kerül folyadék (ekkor már nehézlégzés jelentkezik), majd fokozatosan elárasztja a léghólyagocskákat, hallhatóvá válik a szörcsölés. Ezután a folyadék a légutakat is elárasztja hab formájában, a szájból is véres-habos köpet ürül. Ekkor a vér nem képes oxigén felvételére, kezelés nélkül a beteg megfullad. (nifedipine 20 mg 6 óránként) adása hatásos lehet. A kezelés során oxigén, gyors hatású vizelethajtó (Furosemid), a szív terhelését csökkentő (nitrát, magas vérnyomás esetén vérnyomáscsökkentők) illetve a szívműködés hatékonyságát fokozó szerek: dopamin, dobutamin adása
Magashegyi agyödéma: ritkábban jelentkezik a tüdőödémánál. Mozgáskoordinációs zavar, mozgásnehezítettség és később tehetetlenség, majd tudatzavar, kóma, hallucinációk jelzik. Az érintettet le kell szállítani 1000 méter alá, segíthet a dexamethasone kezelés, illetve a túlnyomásos oxigénsátor. Agyödéma (agyvizenyő): Akut formáknál kezdetben i.v. 40-100 mg dexametazon-dihidrogénfoszfát (ilyenkor nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítmények használata javasolt), majd i.v. 1-2 ampulla Dexa-ratiopharm (amelynek megfelel 4-8 mg dexametazon-dihidrogénfoszfát) 2-4 órás időközönként kb. 8 napon keresztül, ill. további kezelés orálisan. Kevésbé akut formáknál kezdetben i.v. 2-3 ampulla Dexa-ratiopharm (amelynek megfelel 8-12 mg dexametazon-dihidrogénfoszfát), majd 6 óránként i.v. 1 ampulla Dexa-ratiopharm (amelynek megfelel 4 mg dexametazon-dihidrogénfoszfát). Izomba történő beadásakor annak propilénglikol-tartalma miatt lokális izgalom és érzékennyé válás lehetséges.
Trombózis: a vér alvadási zavara következtében alakulhat ki. Ilyen esetben az erekben, leggyakrabban a vénákban vérrög képződik, ami részben vagy egészében elzárhatja a vér útját. Ha a vénában kialakult vérrög egy része leszakad és az a tüdőbe jut, elzárhat egy verőeret, aminek következtében halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki. Leggyakrabban az alsó végtagok és a medence vénái érintettek, azonban előfordulhat, hogy az agyban keletkezik vérrög. Tüneteit úgy szokás leírni, hogy lábdagadás, elszíneződés, fájdalom, a bőr melegsége. esetenként végtag zsibbadás. Viszont vannak néma esetek is, amikor már csak a tüdőembólia árulkodik a vérrög képződéséről. Ráadásul könnyű is összekeverni más fájdalommal. Megelőzés Aspirin protect 100mg napi 1db.
Fagyás: A fagyás azért komoly veszély, mert ezekben a magasságokban a vérkeringés és a vér oxigénszállítása romlik. Tehát úgy is létrejöhet a fagyás, hogy valójában nincs is az a borzalmas hideg, de a végtagok nem tudnak felmelegedni, nincs rendes vérkeringés, így elkezdődik a fagyás.
Persze ha elveszted a kesztyűdet -10 fokban, akkor is számítani lehet a fagyásra. Mindig legyen nálad meleg pótkesztyű és egyszer használatos zseb kéz-, talpmelegítő! Nagyon fontos! Csak pár deka, de megmentheti az ujjaidat!
Főleg a kéz/láb ujjak, orr, arc van veszélynek kitéve.
Tünetek: hólyagos bőr, zsibbadás, égő érzés, bőrhámlás, bőrpír, érzéketlen bőr, sápadt bőr, feldagadt bőr, fehér bőrfelszín, élénkpiros foltok, vizenyő, lüktető fájdalom, éles fájdalom, fekélyes bőr, fekete pörkök, üszkösödő bőr
A fagyásnak négy fokozatát különböztetik meg:
Elsőfokú fagyás: A bőr felszínét érinti, elfehéredéssel, zsibbadással jár együtt. Az ujjak végén, a füleken, az orron, az állon, az orcákon lép fel gyakran. A felmelegedést követően égő fájdalom jelentkezik, és élénk piros gyulladásos, viszonylag kis kiterjedésű folt vagy foltok láthatók a bőrön. A bőr regenerálódásával magától és jól gyógyul. Néhány nap elteltével hámló foltok emlékeztetnek a fagyás helyére.
Másodfokú fagyás: A bőrnél mélyebb szövetrétegeket nem érint. Az érgörcs miatt kékes színű lehet a terület. Jellegzetes jelei a bőrpír, a vizenyő és a mintegy fél nap múltán kialakuló hólyagok, melyek két-három hét alatt száradnak le.
Harmadfokú fagyás: A bőr teljes mélységig roncsolódik, így a bőralja is károsodhat. A fagyott területen a bőr viaszos színű, vérzéses hólyagok képződnek rajta. Idővel a mélyebb szöveti sérülés jeleiként fekete, kemény és száraz pörkök alakulnak ki rajta, a bőr kifekélyesedik. Lüktető, éles fájdalommal jár.
Negyedfokú fagyás: Mély szövetelhalást jelent, egészen az izomszövetekig és csontokig hatol. A terület kemény, felmelegítés után márványozott, kék, majd bíborszínű lesz, és igen érzékennyé válik, üszkösödni kezd.
Kezelése: A legfontosabb a sérült szöveti területen a vérkeringés helyreállítása.
A fagyott felszínt lassan, fokozatosan kell fölmelegíteni. A fájdalmas és érzéketlen hideg területet egyáltalán nem szabad dörzsölni, különösen hideg, piszkos hóval nem, nehogy még nagyobb területen fagyást és mechanikai sérülést, sőt tetanuszos fertőzést okozzunk. A lehűlt testrészeket testmeleggel vagy langyos, fokozatosan testhőmérsékletűre melegített vízfürdővel kell felmelegíteni. A sérültet meg kell kérni, hogy végtagjait mozgassa. A fagyott embernek adjunk – alkoholmentes! – meleg italt.
Elsőfokú fagyásnál elegendő egy steril kötés felhelyezése. Magasabb fokú fagyás esetén a felengedés és felmelegedés erős fájdalommal is járhat, ezért súlyosabb esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükség. A fájdalmat alkalmas fájdalomcsillapítókkal kezelik, a vérkeringés helyreállítását vérkeringést élénkítő szerekkel, például heparinos krémekkel segíthetik.
A pulzust és a légzést figyelni kell. Az eszméletlen fagyott embert az oldalára kell fektetni, légzés leállásakor pedig lélegeztetni kell.
Nifedipin hatóanyagú gyógyszer szedhető. Ez a gyógyszer az értágító hatása miatt hatékony, de keringésjavítók adása, pl. pentoxyfillyn is hatékony szokott lenni. Helyileg gyulladáscsökkentő kenőcs segíthet.
Másodfokú fagyás esetén a gyógyulás két hónapig is eltarthat, és az orvos utasítása alapján a meleg fürdőket is több napon át kell ismételni. Gyógyszeres kezelést is alkalmazhatnak.
Súlyosabb esetekben sajnos visszamaradó károsodásokkal kell számolni. A többség arra panaszkodik, hogy az egykor érintett terület a hidegre különösen érzékeny marad, viszket, kivörösödik, de az ízületek is károsodhatnak. Szerencsére amputációra ritkán van szükség. Csak a fagyás bekövetkezte utáni 35.-40. nap táján lehet pontosan megkülönböztetni a fagyott és ép terület pontos határát, és a műtétről dönteni.