kommunikáció

A mobiltelefon szinte sehol nem használható kevés kivételtől eltekintve.

Az internet nem jelent teljes biztonságot, mert csak bizonyos helyeken használható. (pl. az alaptáborban wifiről a Leninnél, Khan-Tengrinél, vagy a Broad Peak-en az alaptáborban sőt a felső táborokban is elérhető az internetkapcsolat.)

In Reach: A szolgáltatás eléréséhez szükség van egy olyan Garmin készülékre, ami tudja kezelni az in reach tevékenységet. (pl. Garmin In Reach Mini, vagy Gps map 66i) A Garmin In Reach szolgáltatása előfizetős. Éves aktiválási díjat kell fizetni, majd választható, hogy a szolgáltatás 12 hónap, vagy 30 napos legyen. Árakról érdeklődj a Garminnál (mert elég komplikált a díjszabás, több lehetőség közül is választhatsz).
A szolgáltatás megrendelése után a készülék korlátlan mennyiségű (műholdas) sms-t tud küldeni. (1 sms 160 karakterből állhat) Otthonról normál díjas sms-t lehet válaszként indítani.)
A készülék oldalán elhelyezett SOS gomb megnyomása (amennyiben a szolgáltatás elő van fizetve) után a központ felveszi veled a kapcsolatot és azonnal küldi számodra a mentést. Ezt a szolgáltatást kiegészítheted biztosítással is, így a mentés díja ingyenes lesz a biztosítás keretösszegéig.
Természetesen ezek az eszközök nyomkövetőként is használhatók. Tehát az otthoniak ha jelet küldesz, egy térképen láthatják a pozíciódat, mozgásodat a hegyen, illetve gps-ként is segítenek a tájékozódásban.
Egyszerre tudod tartani a kapcsolatot az otthoniakkal és a hegyen is azokkal, akiknek van hasonló készülékük.
Nem mondom, hogy a világ legegyszerűbb eszköze, de rendkívül hasznos. Feltétlenül ajánlom.
Erről többet itt találsz → https://www.garmin.hu/inreach

Műholdas telefon: A műholdas telefonok méretükben kissé robosztusabbak a jelenlegi okostelefonoknál. Kapcsolattartásra a legjobb megoldás, az áruk sajnos ezeknek sem alacsony. Egy készülék ára 2-300.000,-Ft között mozog. (Az egyik szolgáltatónál pl. a sim aktiválási díj 30,-USD, majd előfizetéstől függően a tarifa 1,5-2,5,-USD/perc +áfa. )
Erről többet itt találsz → http://www.gpscom.hu/content/702

Walkie talkie: Léteznek egyszerűbb és profibb adó-vevők. A hegyen természetesen a professzionálisabb fajtákat használják. Ezek sem feltétlenül megfizethetetlenek (pl. Baofeng UV5R)
Ezzel az adóvevővel természetesen csak a hegyen a többi hegymászótól ill. az alaptábortól tudsz segítséget kérni vagy tartani velük a kapcsolatot.